1 av 5
Domen från Gällivare tingsrätt - livstids fängelse. Foto: Reine Sundkvist, SR Norrbotten.
2 av 5
Lagmannen Jan-Erik Oja.
3 av 5
Domen meddelades kl 11 på torsdagen.
4 av 5
Klicka på bilden för större grafik
5 av 5
Kammaråklagarne Ulrika Schönbeck intervjuas i samband med att domen lämnades ut.

51-åringen dömdes till livstids fängelse

Uppdaterad 16:35
Den 51-årige man från Gällivare som stått åtalad för mord på Carolin Stenvall dömdes på torsdagen till livstids fängelse. Domen från Gällivare tingsrätt gick helt på åklagarens linje som hade yrkat på att 51-åringen ska dömas till livstids fängelse för mord. 51-åringen själv hade erkänt vållande till annans död och att han brutit mot griftefriden.

Tingsrätten går på rättsläkarens slutsats och slår fast att kvinnan levde när hon sköts i ryggen. Invändningen att hon redan skulle ha varit död måste lämnas utan avseende, skriver rätten i domen. Rätten anser att 51-åringen sköt den 29-åriga kvinnan med uppsåt att döda.

– Vi är väldigt nöjda med domen. Den går helt i linje med vår bedömning i ansvarsfrågan, säger kammaråklagare Ulrika Schönbeck.

Rättens slutsats, att kvinnan levde när 51-åringen sköt henne, stämmer väl med rättsläkarens och åklagarnas uppfattning, konstaterar Schönbeck.

Det här är det strängaste straff som kan utdömas enligt svensk lag. Samtidigt kvarstår frågetecknen kring motivet om varför den nu dömde 51-åringen dödade Carolin Stenvall.

51-åringen döms också att betala ett skadestånd till den döda kvinnans föräldrar, syster och pojkvän på drygt 260 000 kronor. Tingsrätten medger dem högre skadestånd än schablonbeloppen eftersom omständigheterna enligt domstolen varit sådana att läkningsprocessen för de anhöriga torde ta längre tid än normalt.

Både föräldrarna och systern är sjukskrivna på grund av de påfrestningar de drabbats av på grund av brottet.

Lagmannen sade efter att domen blivit offentlig att han hade diskuterat rättsläkarens utlåtande med nämndemännen.

– Vi diskuterade det, men vi kom fram till att rättsläkaren var så säker i sina uttalanden att vi var tvungna att godta vad hon sade, sade Jan Erik Oja.

Han tycker att det är otillfredsställande att det fortfarande inte är klarlagt vad som egentligen hänt.

– För min personliga del tycker jag det är ganska besvärande för man vill ju gärna veta vad som har hänt. Ju fler frågor som inte är besvarade, desto fler osäkerhetsmoment är det, sade Jan Erik Oja.

Lagmannen pekar på att man vanligtvis inte kan godta ett erkännande av en gärning om inte erkännandet styrks av annat. Men i det här fallet ansåg rätten att man fick godta 51-åringens erkännande.

– Kvinnans blod hade ju bland annat påträffats i mannens bil och han har pekat ut var kroppen fanns, sade han.

Jan Erik Oja säger att han inte vill spekulera i om en eventuell prövning i hovrätten kan leda till en annan bedömning av skuldfrågan.

I domen skriver Gällivare tingsrätt att det inte finns anledning att tillämpa de strafflindringsregler som finns trots att den nu dömde 51-åringen har vissa narcissistiska och antisociala drag i kombination med hyperaktivitets- och uppmärksamhetsstörningen adhd. Strafflindring på grund av detta används när någon på grund av psykisk störning haft starkt nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande.

Efter gärningen bedöms 51-åringen ha fått en så kallad maladaptiv stressreaktion med ångestdepressiva inslag, men det finns inget som tyder på att han tappat verklighetsförankringen, skriver tingsrätten.

51-åringen begärde redan före åtalet att få gå igenom en Rättspsykiatrisk undersökning, förr kallad ”stor sökning”. Slutsatsen av denna blev att han inte var allvarligt psykiskt störd, vilket krävs för att någon ska kunna dömas till vård.

Han är tidigare ostraffad och har levt under ordnade sociala förhållanden. Dock har han haft en alkoholproblematik och en psykisk problematik som han sökt hjälp för, enligt domen.

Enligt uppgift kommer 51-åringen att genom sin advokat överklaga domen.

Utredningen av mordet på den 29-åriga kvinnan är den största polisutredningen i Norrbotten i modern tid, och länspolismästaren är mycket nöjd med att fallet klarats upp och lett till en fällande dom.

Under utredningen har polisen i Norrbotten har samarbetat med Rikskriminalen.

”Den kraftsamling som vi uppbådat med resurser från hela länet och från Rikskriminalpolisen har imponerat på övriga Sverige”, skriver Anders Danielsson, chef för brottsutredningar vid Norrbottenspolisen, i pressmeddelandet.

SR Norrbotten / TT
nyheter.norrbotten@sr.se

"Övervägande skäl talar enligt tingsrättens mening för att * haft ett direkt uppsåt att döda Carolin Stenvall"

- Gällivare Tingsrätts dom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".