Foto: Scanpix

Vården försämras med stafettläkare

Landstingets kostnader för stafettläkare har ökat med 41 procent på ett år. Det är främst i glesbyggden som man tagit in stafettläkare men det är inte bara ekonomin som drabbas när man tar in stafettläkare.

- Det blir något tyngre än om vi skulle ha ordinarie läkare på plats, säger Björn Olsson, verksamhetschef vid Örnäsets vårdcentral i Luleå.

Enligt Björn Olsson är det särskilt viktigt med kontinuitet i läkarkontakterna för de patienter som kräver de största insatserna. Det handlar om komplicerade medicinska fall och svårt sjuka patienter som vårdas i sina hem.

- De kan vi inte bara lämna över till kollegor som bara är här en vecka i taget. Därför så får vi ordinarie lite tyngre än vad vi annars skulle få, säger Björn Olsson.

Det är inte bara läkarna som påverkas utan även patienterna.

- Det är klart det är ju inte kul att man alltid måste träffa en ny doktor och det är väl egentligen den stora nackdelen. Samma patienten kanske upplever att de får dra samma historia gång på gång för olika doktorer och det är ju en nackdel, säger Björn Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".