Nya forskningspengar

Det kan bli nya pengar till Luleå Tekniska Universitet. I oktober 2008 bestämde regeringen att anslagen till den strategiska forskningen, de forskningsprojekt som är till nytta för samhället och näringslivet, skulle höjas med med nästan 1,8 miljarder kronor.

I januari började ansökningstiden för universiteten och i måndags var sista dagen att lämna in ansökan.

- Det har varit väldigt kort om tid, men det har gjorts ett fantastiskt bra arbete här på universitetet av alla forskare som har varit inblandade, säger tillförordnade rektorn Erik Höglund, och berömmer de omkring hundra forskare som arbetat med att få in ansökningarna.

På LTU har man sökt pengar till åtta strategiska projekt, det handlar bland annat om forskning inom gruv- och mineralteknik, två av universitetets främsta områden. Många av ansökningarna har gjorts i samarbete med andra svenska universitet.

Om alla åtta ansökningarna går igenom skulle det innebära omkring 200 miljoner kronor extra varje år till universitetet. Det universitet som får sitt anslag höjt får det permanent - som en slags löneförhöjning.

- Men ska jag vara realistisk är det osannolikt att vi ska få hem pengar för alla åtta projekt, säger Erik Höglund.

Omkring 100 miljoner kronor tycker han verkar vara mer realistiskt. I mitten av juni i år blir det klart om universitetet får några pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".