AMV försvarar kritiserat lönesystem

"Vi vill att det ska vara möjligt att ha en löneutveckling inom Arbetsmarknadsverket och vid individuell lönesättning är det bra med lönekriterier." Det är så ledningen vid Arbetsmarknadsverket i Norrbotten bemöter kritiken från de anställda, som menar att kriterierna för lönesättningen är svårtolkade.
Kritiken gäller de nya kriterierna som använts vid årets individuella lönesättning, som inneburit att en del fått lönelyft på 3 000 kronor i månaden medan andra fått mindre eller ingen löneökning alls. Totalt handlar det om 13 olika kriterier som ligger till grund i lönesamtalet, som man har med lönesättande chef. Bland annat handlar det om man är bra eller dålig på att passa tider, om man är hjälper andra eller inte och om man ägnar sig åt destruktivt korridorsnack eller framför åsikter i rätt forum. Kriterierna har fått kritik från anställda för att vara osakliga och svåra att mäta, men länsarbetsdirektör Lena Liljebäck är positiv till kriterierna. - Det är viktigt med kriterier när man lönesätter individuellt. Det handlar inte om att ställa in sig hos lönesättande chef, utan kriterierna speglar det uppdrag Arbetsmarknadsverket har, säger Lena Liljebäck. Avtal mellan fack och arbetsgivare Lönekriterierna har fackförbunden och arbetsgivaren tagit fram gemensamt. Ulla Norman, företrädare för Statstjänstemannaförbundet säger att skicklighet och erfarenhet ska premieras, men risken finns att man vinner på att ligga bra till hos lönesättande chef. - Den risken finns alltid när det är individuell lönesättning, men fördelen med de nya lönekriterierna är tvingande och alla chefer måste använda dem, säger Ulla Norman. Hon säger vidare att de nya kriterierna innebär att alla inom Arbetsmarknadsverket lönesamtalar om samma saker i samband med lönesättningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".