Fallet Carolin

Frågorna kvarstår efter rättegången

Den 51-årige man från Gällivare som stått åtalad för mord på Carolin Stenvall dömdes på torsdagen till livstids fängelse. Domen från Gällivare tingsrätt gick helt på åklagarens linje som hade yrkat på att 51-åringen ska dömas till livstids fängelse för mord. Men i domen fanns en rad frågetecken uppspaltade av tingsrätten.

I domskälen mot den 51-årige man som dömts för mordet på Carolin Stenvall finns en rad frågetecken uppspaltade av tingsrätten. Frågor som även kammaråklagare Ulrika Schönbeck nu har hunnit ta del av när hon läst den 46 sidor långa domen.

– Det är ju precis det här vi har pratat om under rättegången och försökt få svar på där. Upprinnelsen, vad var det egentligen som hände vid Stenbron, och hur kan det komma sig att han dödade Carolin med två skott på 58:an, säger hon.

Tingsrätten som formulerar 19 olika frågeställningar i sin dom konstaterar att varken utredningen eller 51-åringens berättelse har gett svar på alla frågor.

Den helt avgörande frågan är om Carolin levde när hon sköts och den frågan har besvarats av rättsläkaren som säger att hon levde när hon sköts i ryggen.

Men att få svar på frågorna som exempelvis varför har ändå inte varit avgörande för domen.

– Ur ett mänskligt perspektiv skulle man ju också gärna vilja veta mer, om syften, om händelseförloppet, om alla de omständigheter som vi faktiskt fortfarande ställer oss frågande till, säger Ulrika Schönbeck.

Gällivare tingsrätt har garderat sig när det gäller frågan om uppsåt att döda. Något som är ytterst viktig när det gäller att döma en person för mord, eftersom mord är ett uppsåt.

– Tingsrätten säger att det finns övervägande skäl som talar för ett direkt uppsåt. Men om det skulle vara så att det inte är ett direkt uppsåt så har han i vart fall varit likgiltig för följderna av sitt agerande, så man garderar sig i någon mån, säger åklagaren Ulrika Schönbeck.

Från åklagarsidan anser man att skotten talar för att den nu dömde 51-åringen hade ett direkt uppsåt att döda Carolin Stenvall.

– Det stärks av rättsläkarens analys att Carolin levde i alla fall när hon fick motta skottet i ryggen, säger Ulrika Schönbeck.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista