Det blir ingen privat vårdcentral i Kiruna, säger landstingsrådet Monica Carlsson (V). Foto Anneli Lindbäck, SR Norrbotten

Stopp för privat vårdcentral i Kiruna

Landstinget skrotar planerna på en vårdcentral i privat regi i Kiruna. Upphandlingen, som man trodde skulle vara en lösning på läkarbristen i Kiruna, var i princip klar när förutsättningarna ändrades.

Det var i somras som landstingets politiska ledning bestämde sig för att upphandla privata läkartjänster i Kiruna. Orsaken var den mångåriga läkarbristen på vårdcentralerna. Bara två av tolv läkartjänster var besatta av fast anställda läkare. Det hela skulle gå snabbt. Förhoppningen var att den nya vårdcentralen skulle vara igång redan nu under våren.

Och det fanns privatläkare som ville etablera sig i Kiruna. Men nu backar landstinget och vill inte teckna något avtal med dem.

– Vi var nästan klara med analysen av upphandlingsunderlaget när regeringens proposition i december omkullkastade arbetet, säger landstingsrådet Monica Carlsson (V).

Det handlar om det fria vårdvalet och den fria etableringsrätten som införs inom primärvården 2010. Då blir det fritt för fram för privata läkare att etablera sig och vi ska göra vårt val genom att lista oss hos någon vårdgivare.

Det innebär, enligt Monica Carlsson, att landstinget inte vill skriva ett avtal med ett företag eftersom landstinget inte kan garantera ett visst antal patienter.

– Vi kan inte vara säkra på att det företag vi skulle skriva avtal med får tillräckligt många patienter att välja deras vårdcentral. Om vi har lovat 5000 patienter och det i verkligheten blir 2000, så blir vi naturligtvis skyldiga att betala mellanskillnaden. Det kan vi inte riskera i det här läget med tanke på ekonomin, säger Monica Carlsson. 


Anneli Lindbäck, SR Norrbotten
anneli.lindback@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".