Kammaråklagare Ulrika Schönbeck.

Livstid är inte livstid för 51-åringen

Ett livstidsstraff i Sverige är ett fängelsestraff på obestämd tid. Den dömde kan efter flera år i fängelse ansöka om att få straffet omvandlat till ett tidsbestämt straff. Kammaråklagare Ulrika Schönbeck kan därför inte säga hur lång tid den 51-årige man som dömdes för mord på Carolin Stenvall nu får tillbringa i fängelse.

- Min uppfattning är att, så har det också visat sig i praxis, de flesta som sitter livstid får i vart fall sitta tjugo år i fängelse. Och det är min förhoppning att det kommer att bli så i det här fallet också, säger hon.

Ulrika Schönbeck tycker att Gällivare tingsrätt kunde ha varit mer detaljerad i sitt resonemang kring livstids fängelse.

- Man hänvisade bara till den dömde mannens agerande före dödandet och efter, hans hantering av kroppen. Man hade kunnat vara lite mer utförlig eftersom Högsta domstolen har kommit fram till att det ska vara de allvarligaste fallen som är förbehållna livstids fängelse, konstaterar hon.

Här anser åklagarna i Carolinfallet att fallet stämmer överens med Högsta domstolens argumentation i tidigare domar.

- Bland annat det utdragna händelseförloppet, han har haft all möjlighet att besinna sig under det här. Han har använt sig av ett brutalt övervåld. Carolin har varit allvarligt skadad, med all sannolikhet, innan hon dödades. Och hon har, som vi uppfattade det, känt en stark dödsångest

Schönbeck pekar också på hanterandet av kroppen efter dödandet och att 51-åringen försvårat ett klargörande av brottet och att kroppen skulle återfinnas.

- Det är ju de omständigheterna som tingsrätten har tagit fasta på, men där kanske man kunde ha efterlyst ett lite mer utförligare resonemang, som sagt var, säger hon.

Så livstid betyder inte att den nu dömde mannen kommer att sitta i fängelse hela sitt liv?

- Nej, det gör det inte. Det kan ju vara så i många andra länder i världen att livstid betyder just livstid, att man aldrig kommer ut igen. Men det gör det ju inte i Sverige, konstaterar kammaråklagare Ulrika Schönbeck.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".