Stor lavinrisk i fjällen

Det är stor lavinfara i fjällen. Abisko, Björkliden och Riksgränsen rapporterar på söndagsmorgonen en fyra på den femgradiga skalan, vilket innebär att det är troligt att laviner utlöses.

Men faran var ännu större på lördagen, extrem fara för laviner höll pisterna stängda i Abisko på lördagsförmiddagen. Spontana laviner gick under natten och innan skidåkarna kunde släppas i väg fick ett tiotal laviner utlösas med sprängning.

Ett starkt lågtryck över norra fjällkedjan resulterade i mycket stora snömängder på fredagen och natten till lördagen. Dessutom blåste det kraftigt.

Därmed var de två viktigaste komponenterna för att bygga upp laviner på plats.

-Kombinationen är den värsta tänkbara när det gäller lavinfara, säger Stefan Mårtensson, fjällchef på Abisko fjällstation och ansvarig för lavinfrågor i Svenska liftanläggningars organisation (SLAO), till TT.

Fem, sex stora laviner utlöstes spontant på natten och lavinriskskalan pekade på maximala fem, vilket betyder extrem fara eftersom mänskligt utlösta och spontana laviner är mycket troliga. Då ska man inte färdas inte i eller nära lavinterräng. Därför hölls pisterna stängda på morgonen i Abisko.

-Hela förmiddagen gick åt för att säkra skidåkningen genom att spränga. Vi lyckades öppna skidåkningen vid lunch, berättar Stefan Mårtensson.

Fjällstationens personal sprängde minst tio laviner innan liftarna öppnade igen.

Även i Björkliden var det en femma på lavinriskskalan. I Riksgränsen en fyra.

Till söndagen väntas bättre väder. Men det betyder inte att faran är över. Det kan fortfarande finnas inbyggda svagheter i snömassorna.

-Den här risknivån kan kvarstå även om det är klarblå himmel och helt vindstilla. Man ska inte luras att tro att det bara är lavinfarligt när det blåser och snöar, säger Stefan Mårtensson som även är lavinforskare på universitetsnivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".