Storsatsning för att spåra badsjuka

Landstingets smittskyddsläkare, Kia Karlman, har beslutat om en kraftig utökning av insatserna för att reda ut orsaken till att ett 30-tal barn blivit magsjuka efter att ha badat i Trolltjärn på Bergnäset i Luleå.
Fler analyser ska nu göras av vattnet och av de sjuka. Dessutom telefonintervjuas flera hundra personer som bor i området kring badsjön. Detta för att kartlägga om fler som badat blivit sjuka. De drabbade har fått magont, kräkningar och diarre nåt dygn efter att de badat i Trolltjärn. Analyser av vattnet har visat att orsaken inte kan vara kolibakterier, från till exempel avloppsvatten. Misstankarna finns nu att orsaken är en ovanlig parasit i Sverige, Cryptosporidium. Parasiten har orsakat ett enda utbrott tidigare i ett bad i Sverige, enligt Kia Karlman. Fler prover - både från vattnet och de sjuka - granskas nu av Smittskyddsinstitutet för att se om orsaken kan vara den misstänkta parasiten. Analyserna väntas bli klara nästa vecka och tills dess avråder Kia Karlman från bad i Trolltjärn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".