Inga pengar avsatta för ökade socialbidrag

Allt fler norrbottningar väntas söka socialbidrag. Detta som en följd av det försämrade ekonomiska läget. Men trots det har kommunerna i länet inte budgeterat för en ökning av socialbidragskostnaderna. Det visar en undersökning som Sveriges Radio gjort.

Tretton av länets fjorton kommuner uppger att de inte avsatt några extra pengar för ökade socialbidragskostnader utöver den vanliga uppräkningen för inflationen.

Detta trots att så gott som alla de kommuner som Norrbottensnytt och Sveriges Radio kontaktat tror att behovet av socialbidrag kommer öka i spåren av den ekonomiska krisen med uppsägningar och fler som får a-kassa under en kortare tid.

Enda undantaget i Norrbotten är Haparanda där man har avsatt en rejäl extraklump med pengar i sin sociala budget. Det handlar om 1,5 miljoner kronor extra till socialbidrag och det motsvarar en ökning med 65 procent.

Men det här beror egentligen inte på att man i Haparanda tror på så stora förändringar just under 2009, utan på att det under 2008 var väldigt stora förändringar i framför allt de statliga ersättningssystemen som sjukförsäkringen och även A-kassan. Och de förändringarna följer med  till 2009, förklarar socialchefen Eini Kemi.

- Redan under förra året så slog de igenom.

Någon ytterligare beredskap för ökat behov av socialbidrag under året av socialbidrag bland kommunmedborgarna har inte Haparanda - och det har ju inte heller någon annan Norrbottenskommun enligt svaren i Sveriges Radios och Norrbottensnytts undersökning.

Och frågan är om den dagsprognosen kommer stå sig till slutet av det här året när skatteintäkter sjunker och arbetslösheten väntas öka ytterligare.

- Ja, jag befarar ju att det kommer bli problem att få den att räcka till, säger Eini Kemi.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".