Partypolka i Kiruna stadshus. Foto: Magdalena Martinsson

Dans på schemat är målet

Dans på skolschemat. Det är målet för ett nationellt institut som nu startas vid musikhögskolan i Piteå. Men invigningen skedde i Kiruna stadshus med partypolka, kunglig balett och snödans.

Utbildningspolitiska och kulturpolitiska insatser finansierar institutet dans i skolan.

- Syftet är att fortsätta att främja dans så att alla skolor i Sverige ska få dans på schemat. Och att få fram forskning för att ta reda på vad som händer när barn dansar. Till exempel dans och hälsa och dans och lärande. Att ta reda på vad som händer med hjärnan när barn dansar, säger Cecilia Björklund Dahlgren som är verksamhetschef för det nystartade dansinstitutet.

Under invigningen på måndagen dansades både klassisk balett och snödans i Kiruna stadshus när Kirunabarn svängde om tillsammans med kungliga baletten och Stockholmsbarn.

- Det känns helt rätt att ha invigningen i Kiruna. Inspirationen kommer från Lappland. Men det kommer att hända massa saker i Piteå snart. Till hösten blir det en biennal där med internationella gäster, säger Cecilia Björklund Dahlgren.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".