1 av 3
Malmberget. Foto: Henrik Lindvall/SR Norrbotten.
2 av 3
Anna Hrdlicka en av forskarna i arbetet med att flytta Malmberget.
3 av 3
Kommunalrådet Tommy Nyström (S) invigde City move.

Nu står Malmbergets stadsflytt i fokus

Forskare från 17 olika länder ska under de kommande två veckorna arbeta med visioner för Malmberget före, under och efter stadsflytten. Resultatet av forskarnas arbete, dit man också bjudit in allmänheten, ska lägga grunden för ett kompetenscenter för hur ett samhälle flyttas utifrån människornas behov och välmående.

City Move interdesign heter projektet som på måndagen invigdes i Malmberget. Det drivs av stiftelsen svensk industridesign och på plats i Malmberget finns under de kommande två veckorna en rad forskare som ska försöka ta fram visioner och koncept för hur en stadsflytt kan genomföras.

Resultatet av forskarnas arbete ska lägga grunden för ett kompetenscenter för hur ett samhälle flyttas utifrån människornas behov och välmående.

Men för att lyckas med sitt arbete behöver forskarna få ta del av medborgarnas tankar och synpunkter. De har därför bjudits in till sporthallen i Malmberget där City move kommer att pågå.

På måndagen invigde Gällivares kommunalråd Tommy Nyström (S) City move projektet då han också delade ut uppdraget till forskarna.

– Vi vill veta om de kan hjälpa oss med hur vi ska få våra medborgare i Malmberget att må bra under flytten och efter flytten. Sedan vill vi också få ett attraktivt samhälle nere i Gällivare. Hur ska vi kunna lösa de bitarna? Vi vet att folk flyttar från kommunen och speciellt från Malmberget, det oroar mig mycket, säger han.

Vilka förväntningar har du på arbetet under de här två veckorna?

– Jag har förhoppningar om att det ska komma fram något resultat som kan hjälpa oss. Det viktiga är hur vi ska kunna få hjälp att hantera det trauma folket befinner sig i, säger Tommy Nyström.

Anna Hrdlicka från Gotland är en av de forskare som nu finns på plats i Malmberget. Hon arbetar med att integrera designmetodik i den byggda miljön, planering och arkitektur.

– Det är ett otroligt spännande uppdrag. Men det är som någon av oss här sa, att vi behöver hjälp av dem som bor i Gällivare. Jag tror att det vi kan göra det är att lägga in en framtidsvision och det kan vi ge bilder av och de bilderna kan sedan hjälpa kommunen att utveckla det här, säger Anna Hrdlicka.

Hon konstaterar samtidigt att de inte kan komma med lösningar, men att de kan komma ett konceptförslag som kommunen tillsammans med medborgarna sedan kan ta tag i och utveckla till något som är väldigt bra.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".