Framtidsjobben kräver högskolestudier

Under tisdagen hölls en utbildningsmässa för ungdomar på arbetsförmedlingen i Gällivare. Drygt 200 ungdomar kom från norra och östra delen av länet till mässan som är den enda i Norrbotten. Ungdomarna fick tillfälle att bekanta sig med utbildningar i olika framtidsyrken.

- Syftet är att visa framtidsvisionerna för ungdomarna, med utbildning kan man få jobb framöver. Och därför har vi utbildningsföretag här, men också en del företag som anställer folk, säger Lena Jatko chef för arbetsförmedlingen i Gällivare.

Hennes rekommendation till ungdomar i dag är att utbilda sig för framtiden eftersom jobben kommer att finnas.

- Det kommer att finnas jobb, men jobb som kräver högskoleutbildningar. Men utbildning är lätt att bära med sig och den är bra att ha i all framtid, säger Lena Jatko.

Ungdomarna har rest till mässan i Gällivare från Kalix, Kiruna, Haparanda, Pajala och Älvsbyn.

Förutom olika utbildningar får ungdomarna kunskap om företag inom solcellsindustrin, gruvindustrin och polisen som är i behov av utbildad arbetskraft.

Jim Johansson från Gällivare är en av mässbesökarna.

- Favoriten, det är ju gruvindustrin. Det är det som är i första hand. Sedan är jag väldigt öppen för förslag, det är så brett det här, det finns som så mycket, säger Jim Johansson från Gällivare.

Och Ida Wallo från Gällivare höll informationsmaterial från polisutbildningen i handen.

- Jag har hittat lite om polisyrket och lite om distansutbildningar och sådant, säger hon.

Vad ger sådana här mässor?

- Det kan ge lite inspiration kanske till att börja studera. Utbildning är ju aldrig dåligt, svarar Ida Wallo.

Minerva Särkelä kom från Haparanda för att få inspiration.

- Man kollar ju vad det finns för utbildningar och jobb. Det är polis som man är lite intresserad av och sedan är det svetsare också som jag är intresserad av, säger hon.

Maritha Mossberg SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista