Byggnads säger nej till medlarbud

I höstas sade fackförbundet Byggnads upp avtalet med Sveriges Byggindustrier. Nu säger Byggnads nej till medlarbudet och föreslår i stället att det gällande avtalet förlängs i ett år. Byggarbetsgivarna säger däremot ja till medlarna.

Konflikten handlar mest om att det finns fyra olika avtal som gäller både byggnadsarbetare och anläggningsarbetare. Facket vill ha ett avtal. En annan stötesten är hur lönegranskningen ska hanteras. 

Bengt-Erik Rolfs är ombudsman i Byggnads Norrbotten:

- Det handlar inte om pengar. Vi har ett avtal där på tre och fyrtio procent, som ska gälla från och med april. Vi har inte yrkat att få ytterligare pengar.

Byggnads anser att man måste städa upp i avtalen mellan parterna, få ordning och reda.

I stället har BI, Sveriges Byggindustrier fört in en mängd olika frågor, som har med maktbalansen på arbetsmarknaden att göra anser facket, och säger nej till medlarnas slutbud som kom på måndagen.

Byggnads föreslår nu en förlängning av det gamla avtalet som ska gälla ett år framåt. Med den förändringen att inrapportering av löner endast ska gälla Byggnads medlemmar på en arbetsplats. Det här har också varit en diskussionsfråga mellan parterna.

- Om bara rapporteringen gäller våra medlemmar i Byggnads. Då kan vi inte hamna så att vi bryter mot Datainspektionens regler, förklarar Bengt- Erik Rolfs.

Byggarbetsgivarnas vd Bo Antoni vill enligt TT inte närmare kommentera Byggnads förslag om att förlänga avtalet:

- Om de kommer med ett antal förslag får vi väl diskutera dem, säger Antoni. Vi har också ett antal förslag som vi gärna diskuterar med Byggnads. Sedan få vi se om vi kan enas, säger han.

Det är oklart när parterna ska ha en ny kontakt med varandra.

Inger Marklund, SR Norrbotten/TT
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".