Arjeplog

Pengar har börjat strömma in

Arjeplogs kommun saknar fortfarande 869 000 kronor efter fakturaskandalen som uppdagades i somras. Men processen med att få in pengarna från de obetalda fakturorna pågår och nu har drygt hälften av kravfakturorna betalats.

De nya rutinerna och att Intrum Justitia har tagit över kravhanteringen har gjort att kommunen fått in närmare 700 000 kronor.

- Det har gett bra effekt att ta hjälp av Intrum Justitia. När man får kravbrev från en extern som Intrum Justitia så vet man att man är inne i rullarna och det tar mer än att få ett brev från kommunen, säger ekonomichefen Annika Sandberg. 

Det var i juli 2008 som fakturaskandalen upptäcktes. 150 personer, varav två var kommunala chefer, visade sig ha obetalda fakturor till kommunen.

Sen 2006 hade det inte funnits rutiner för kravhantering av fakturor och kommunen hade inte skickat vidare betalningskrav till inkasso, vilket gjorde att kommunen riskerade att förlora en miljon kronor.

Efter avslöjandet införde kommunen nya rutiner och en konsult, Intrum Justitia, tog hand om de obetalda fakturorna.

Resultatet är så långt att 56 procent av de obetalda fakturorna nu är inbetalda och kommunen har fått in 673 000 kronor. Men hela den summan får kommunen inte behålla då Intrum Justitia ska ha 100 000 kronor för tjänsten. Men det är det värt enligt ekonomichefen Annika Sandberg:

- Vi hade aldrig mäktat med att göra det själva och Intrum Justitia har helt andra påtryckningsmöjligheter än vad vi har, säger Annika Sandberg.

De nya betalrutinerna i Arjeplog innebär att kommunen bara skickar ett krav, sedan går det vidare till Intrum Justitia som sedan står för kravbreven.

Och de nya hårdare rutinerna har gett resultat. Bland annat har ett 20-tal personer hotats med att få vattnet avstängt när  de inte betalat VA-räkningen. Dehar nu antingen betalat eller begärt att få en avbetalningsplan.

Har ni ordning på kravrutinerna nu?

- Ja det har vi, det som hände tidigare kommer inte att upprepas, säger ekonomichefen Annika Sandberg.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista