Arvidsjaur

Eleverna välkomnas till grannkommunen

Arvidsjaurs kommun vill hindra eleverna från Glommersträsk och Moskosel att gå i skola i grannkommunerna, när skolorna läggs ner till hösten. Ansvariga politiker har skickat ett brev till kommunerna och vädjat att de inte ska ta emot eleverna, men till Älvbyns kommun är de välkomna.

Den 1 december 2008 beslutade kommunfullmäktige i Arvidsjaur att högstadierna i Gommersträsk och Moskosel skulle läggas ner från hösten 2009. Eleverna skulle då flyttas till Arvidsjaur.

Men föräldrarna från de två samhällena har nu framfört önskemål hos grannkommunerna om att eleverna ska få börja där. Elever som går i Glommersträsk vill gå högstadiet i Jörn som tillhör Skellefteå kommun och elever från Moskosel vill gå i Vidsel som tillhör Älvsbyns kommun. Något som inte är populärt hos den egna kommunledningen.

De har i sin tur skrivit brev till Skellefteå och Älvsbyns kommuner och vädjat att inte ta emot eleverna. I skrivelsen står det att ”en sådan lösning skulle medföra stora kostnader för Arvidsjaurs kommun och att det skulle bli en fördyring i stället för en planerad besparing.”

De argumenten biter inte på barn- och utbildningsnämnden i Älvsbyn.

– Arvidsjaur måste klara ut sin politik, men vi har haft upp frågan i barn- och utbildningsnämnden och vi kan ta emot barnen till högstadiet i Vidsel utan att göra om vår organisation, säger Sture Nordin (S) ordförande för barn och utbildningsnämnden i Älvsbyn.

Ett definitivt beslut ska tas i kommunstyrelsen i Älvsbyn den 6 april.

Ingen av de ansvariga politikerna i Arvidsjaur som skrivit brevet till sina grannkommuner vill kommentera brevet.

Föräldern Ingemar Nyström i Moskosel ifrågasätter kommunens agerande och menar att det här är ett tecken på hur demokratin fungerar.

– Jag tycker att det är pinsamt att den kommunala demokratin fungerar så här i Arvidsjaur. Det finns en lag på att man får välja skola och att de jobbar på det här sätten känns inte bra för Arvidsjaur, säger han.

Från Moskosel rör det sig om ett 15-tal barn som vill gå i Vidsel. Föräldrar och barn har varit på besök i skolan och de har sedan tidigare haft samarbeten av olika slag.

Det som inte är löst än, men som det enligt Ingemar Nyström ser ut att kunna lösas, är skolskjutsfrågan.

– Om vi lyckas lösa den med Älvsbyns kommun kommer barnen att få sju timmar kortare skolvecka om de går i Vidsel jämfört med Arvidsjaur, trots att det är 3,5 mil längre resa varje dag, säger han.

Anledningen till den förkortade skolveckan är att schemat i Vidsel är mer komprimerat och fritt från håltimmar. Dagarna blir då kortare och skolskjutsarna skulle gå i direkt anslutning till att skoldagen är slut, vilket den inte gör från Arvidsjaur.

Men är det här ett allvarligt menat eller är det bara ett sätt att obstruera mot nedläggningsbeslutet?

– Den första tanken skulle kunna vara att det i besvikelsen att vi förlorat högstadiet, men det är barnen själva som kommit med förslaget. När vi har tittat på det och sett att skoldagen blir betydligt kortare så är det värdefullt, säger Ingemar Nyström.

Men hur blir det nu med eran ansökan om att starta friskola?

– Vi måste hålla alla dörrar öppna och vi har för avsikt lämna in en ansökan om att starta friskola, avslutar föräldern Ingemar Nyström.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

"Det är ju dock en lag från regering och riksdag har gett oss möjligheten att välja skola."

Ingemar Nyström, förälder i Moskosel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista