Nytt sparpaket i Kiruna kommun

Uppdaterad 18:11
På grund av lågkonjunkturen minskar Kiruna kommuns skatteintäkter med 20 miljoner kronor i år. Därför presenterades på onsdagen nya sparkrav för 2009.

Knappt hade sparpaketet för 2009 hunnit landa, innan det kom ett nytt. I februari fick kommunen besked i om att inkomsterna i form av skatter och bidrag blir 25 miljoner mindre i år än vad man trodde.

– Läget är naturligtvis allvarligt, men inte hopplöst på något sätt. Det är klart att det känns alltid besvärligt att tvingas göra såna här åtgärder så snabbt, säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S).

Det nya sparbetinget för året är 10,5 miljoner och alla kommunens verksamheter berörs. Det innebär anställningsstopp, färre vikarier och två skolnedläggningar.

Det ser allt annat än ljusare ut framöver. 2010 blir det nedskärningar på 30 miljoner. Likaså 2011

Enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Suup (S) finns det bara två skolor som är möjliga att lägga ned och det är på landsbygden, Svappavaaraskolan och skolan i Kuttainen.

– Det är upp till barn- och utbildningsnämnden att besluta vilka skolor som måste läggas ned. Det är bättre att spara på betong och tapeter än att spara på barnens läromedel, säger Kenneth Stålnacke.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".