Christina Dahnér är chef för bergmekanik vid LKAB. Foto: Maritha Mossberg.

LKAB utreder skalven i Malmberget

De senaste dagarna har flera skalv inträffat i Malmberget. Skalven har inte ställt till några skador, men har känts ordentligt i samhället. Enligt LKAB har skakningarna ägt rum i tre olika malmkroppar i gruvan.

Sedan april 2005 finns ett system med geofoner som visar vad som händer inne malmkropparna och just nu pågår arbetet med att komma fram till vilken aktivitet i gruvan som påverkar skakningarna i berget.

– Vi måste försöka reda ut vad det är vi gör i varje område som genererar det här. För det innebär att vi också kanske kan göra någonting framöver för att vi inte ska hamna i de här situationerna, säger Christina Dahnér som är chef för bergmekanik vid LKAB.

Som en säkerhetsåtgärd har transporten av gråberg stoppats. Inga salvor skjuts i Fabiangruvan och det är lastningsstopp i Prinzsköld.

– Just nu fokuserar vi på Fabian och det gör vi av det enkla skälet att det är den malmkopp som ligger närmast människors privata bostäder, säger Christina Dahnér.

Hur bra koll har ni på skalven?

– Jag skulle vilja säga att vi har en bra koll på skalven. Vi har ju lyckats nu på sista tiden att känna igen scenarier där vi misstänker att nu kommer det här att sluta i en större händelse. Det känner vi som ett större framsteg, för att om vi lyckas göra det vid relativt många tillfällen, då kanske vi också kan lyckas göra någonting i gruvan innan allting brakar lös ordentligt, säger hon.

Samtidigt konstaterar Christina Dahnér att det verkligen har brakat lös ordentligt under de senaste dagarna i Malmberget.

Skalven och skakningarna i malmkropparna kan tyda på att en ny grop i Malmberget är på väg att bildas.

– När det går igenom så kommer man mest troligt att se ett dammoln i stan och man kommer att få en mängd händelser som sker i samband med att det här händer, säger Christina Dahnér.

Finns det någon fara för människorna i Malmberget?

– Nej, jag kan inte se att det finns någon fara för människorna i Malmberget. Däremot kan jag se att folk har det väldigt jobbigt, att det är obehagligt och att folk är rädda, säger hon.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".