Britta Söderström från Malmberget. <br>Foto: Maritha Mossberg.

"Hela huset skakar"

Flera skalv har registrerats i Malmberget under de senaste dagarna. Men LKAB bryter inte malm under någon plats där människor bor i Malmberget. Trots det finns en viss oro hos malmbergsborna.

– Jag är inte speciellt orolig direkt utan jag litar väl på att LKAB vet vad de pysslar med, säger Håkan Hägg.

Britt-Marie Söderström tycker att även de nattliga sprängningarna känns mer den senaste tiden. Hon har också märkt de skalv som skett den senaste tiden.

– Men inte så kraftigt ändå på norra Mosebacke, säger hon.

Kjell-Åke Almström brukar sitta och sälja bingolotter i centrala Malmberget och kände att marken skakade. Men orolig blev han inte.

– Man är uppväxt med det här så man reagerar inte längre helt enkelt, säger han.

– Vi satt fyra stycken vid köksbordet och det kommer en jättejätteskakning som skakar hela huset och vi alla fyra reagerade. Huset rörde sig helt enkelt man tror att det flyttar på sig. Jag tycker det är otäckt varje gång, säger Britt-Marit Persson från Malmberget.

Det finns ingen fara för människorna i Malmberget. Men redan inom ett par år kan en ny grop bildas utanför bebyggelsen. En grop som orsakas av berg som rasar.

– Det kanske inte är alltför långt bort om vi pratar om att Fabian går igenom. Tidigare har man pratat om att det går tio år eller någonting men det kanske sker inom de närmaste åren att Fabian går igenom, säger Christina Dahnér chef för bergmekanik vid LKAB.

Hur kommer man att se det då?

– Det slutliga är att man får en grop uppe på dagytan. Men just när det går igenom så kommer man mest troligt att se ett dammoln i stan och man kommer att få en mängd händelser som sker i samband med att det här händer, svarar hon.

Finns det någon fara för människorna i Malmberget?

– Jag kan inte se att det finns någon fara för människorna i Malmberget. Däremot kan jag se att folk har det väldigt jobbigt, att det är obehagligt och att folk är rädda, säger Christina Dahnér.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".