Åke Hermansson och Ulla-Stina Larsson från Lärarförbundets avdelning i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg

Sammanslaget gymnasium väcker frågor

På måndagen ska politikerna i Gällivares kommunfullmäktige besluta om det blir ett gemensamt gymnasium för Kiruna, Pajala, Jokkmokk och Gällivare, Lapplands gymnasium. Lärarnas fackliga organisation är kritiskt förslaget, eftersom man anser att det inte är klart hur t ex undervisningen ska gå till.

- Det finns så pass många obesvarade frågor så vi tycker att vi fortfarande inte har något förslag att kunna ta ställning till, säger Åke Hermansson vice ordförande i Lärarförbundets avdelning i Gällivare.

- Om vi ska kunna flytta kunskap mellan kommunerna, det är som inte klart ännu hur det ska gå till. Och det är inte så lätt att bedriva distansundervisning. Det finns många kommuner som gjort det och det har inte fungerat, elever är inte alltid så motiverade att sitta vid datorer, säger Ulla-Stina Larsson ordförande i Lärarförbundet i Gällivare.

Antalet gymnasieelever minskar och ett gemensamt gymnasium innebär att fler utbildningsprogram kan erbjudas när kommunerna samarbetar. En del av kurserna skulle då ske via distans.

Per Wennebjörk har arbetat fram förslaget till Lapplandsgymnasium.

- Det skulle innebära att till exempel i Gällivares gymnasieskola så kan man på plats i Gällivare ha fler utbildningar om man jobbar ihop med de andra, än man skulle klara av ensam, säger han.

Skulle det ske genom vissa distanslektioner?

- Så är det tänkt, att någon kurs säkert kommer att gå med distansteknik. Men det handlar heller inte om något slags distansgymnasium där en hel utbildning kan gå på distans, det är inte realistiskt, utan enstaka kurser, svarar Per Wennebjörk.

I dag finns ett fördjupat samarbete mellan de fyra kommunernas gymnasieskolor i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Pajala. Lärarförbundet ser hellre att ett sådant samarbete får fortsätta men med fyra olika gymnasieskolor.

- Vi tycker att allting händer så fort. För vi vet att de har gjort det här i andra regioner och det har inte fallit ut så väl och vad händer om en kommun drar sig ur, undrar Ulla-Stina Larsson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".