Bättre koll på vårfloden

Nu ska det bli bättre kontroll på vårfloden. Genom att beräkna hur mycket vatten som finns bundet som snö i hela avrinningsområden går det att förutse hur stor vårfloden blir. Det hjälper kraftbolagen att planera regleringen av vattendragen och räddningstjänsten att förbereda eventuella insatser.

SIS, Swedish Standards Institute leder arbetet med att ta fram europeiska standarder för mätning av vattenmängden i snö. Målet med projektet är att samla all kunskap om att mäta vattenmängd i snö och att alla länder i Europa ska ha samma kvalitet på mätningarna.

Just nu arbetar gruppen med en metod för att mäta vattenmängden med hjälp av instrument på marken som mäter den ovanliggande snöns massa. Även SMHI deltar i projektet.

En av deras uppgifter är att kartlägga Sveriges vattentillgångar och hela tiden veta hur mycket vatten som rinner i vattendragen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".