Sven-Erik Bucht (s).

Åtgärder mot Ekfors kraft i Haparanda

Haparanda kommun har fått nog av att vänta på svar från Ekfors kraft om att få koppla in vägbelysning på elnätet. Därför höll kommunens representanter ett möte med Energimarknadsinspektionen i dag för att få till åtgärder mot kraftbolaget.


 

Kommunen planerar att bygga egen vägbelysning under året för att få gatljus till hösten och har anmält det till elbolaget för flera månader sedan. Men när Ekfors kraft fortfarande inte hört av sig ville kommunen ha ett möte med Energimarknadsinspektionen som är tillsynsmyndighet.

- Vi vet inte exakt vad de kommer att vidta för åtgärder. Men det finns en förändring i lagstiftningen när det gäller tvångsförvaltning som har blivit mycket skarpare, säger Sven Erik Bucht som är kommunalråd i Haparanda.

Tvångsförvaltning är alltså en av de alternativ som har diskuterats under mötet. Kommunen hoppas få ett svar från Energimarknadsinspektionen om åtgärder inom några veckor.

- Vi kan bygga ett gatubelysningsnät men då måste vi få det inkopplat så att vi kan få elström. Det lyser ju inte annars. Blockerar bolaget Ekfors kraft AB det här så är det faktiskt den myndighet som är tillsynsmyndighet som måste agera,säger Sven Erik Bucht.

Om myndigheten beslutar sig för att inte göra något tänker kommunen gå vidare med ärendet till regeringen.

               Sara Sällström, SR Norrbotten              

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".