1 av 2
Ljus tändes utanför Folkets hus för de skolor som läggs ned i Gällivare kommun. Foto: Maritha Mossberg
2 av 2
Silke Hüsmann med Mattis fem månader bor i Solberget två mil från Nattavaara. Foto: Maritha Mossberg

Skolnedläggningar klubbades igenom

Tre skolor läggs ned i Gällivare kommun från kommande hösttermin. Det är Gunillaskolan, en 1 - 9 skola i Malmberget, samt skolorna i Nattavaara och Nilivaara. Beslutet togs i kommunfullmäktige på måndagen.

Nedläggningarna ska spara pengar i kommunen, totalt cirka sju miljoner kronor.

Silke Hüsmann från Solberget i Nattavaara fortsätter att kämpa för skolan.

- Jag är jättearg för jag tycker att de inte pratar med rätta siffror. De har inte räknat med vad alla skjutsar kostar. Han sa tre barn inom nio år men inom nio år var det tretton, det är ju en ganska stor skillnad tycker jag, säger hon.

Nattavaaraborna tycker att kommunen har räknat fel när det gäller antalet barn som kommer att gå i skolan de närmaste åren.

Barnen i Nattavaara ska gå i skola i Hakkas ungefär fyra mils resväg enkel väg. Och för Silke Hüsmanns barn från Solberget blir resvägen sex mil.

- För varje barn i Nattavaara blir det två timmars resa varje dag och för dem som bor lite utanför blir det upp till fyra timmar. Han ska åka tre timmar buss varje dag, det kan inte vara kul, säger hon och menar sin son Mattis som är fem månader gammal.

Kommer ni att agera på något sätt?

- Vi har tänkt att vi överklagar det där. Visst, om det bara är tre barn då kan man inte ha någon skola det inser ju vi också, men det är ju inte så, svarar Silke Hüsmann.

Nattavaara och Nilivaara har cirka tio elever vardera i dag i sina skolor. Nedläggningen skulle innebära en besparing trots ökade utgifter för skolskjutsar, säger Karl-Erik Taivalsaari vänsterpartist och ordförande i barn- utbildnings- och kulturnämnden i Gällivare.

- Jag tror att vi hamnar någonstans på tre och en halv miljon skulle jag tro att vi sparar i pengar, säger han.

Vad har du att säga till de föräldrar som tycker att det här är ett felaktigt beslut?

- Vi har våndats mycket för de här frågorna. Men när man tittar långsiktigt så finns inte den utvecklingen att man kan bedriva skolverksamhet på landsbygden i dag, inte i de här två byarna, som jag ser det, säger Karl-Erik Taivalsaari.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".