Villy Hansen, regionchef för Villaägarnas riksförbund region norr. Foto: SR Norrbotten.

Villaägare lurade av LKAB

LKAB har lurat många av villaägarna i Malmberget när de har löst in fastigheter inför kommande gruvbrytningar. Det anser Villaägarnas riksförbund.

- Att göra sådana här affärer med utsatta människor där några får hyfsad eller kanske bra ersättning, men en väldigt stor grupp får dålig ersättning, det tycker inte jag är etiskt, säger Villy Hansen som är regionchef på Villaägarnas riksförbund region norr.

Inför kommande gruvbrytningar i området har LKAB löst in över hundra villor för en lägre ersättning än vad ägarna skulle behöva för att skaffa nya, likvärdiga hus. Andra har fått högre ersättning.

Enligt expropriationslagen ska LKAB ge villaägarna en sådan ersättning att de kan skaffa ett annat, motsvarande boende.

Runt 150 villaägare blev erbjudna mellan 300 000 och 900 000 kronor för sina hus. Utan att ha blivit informerade om vad som står i lagen accepterade 110 av villaägarna erbjudandet, berättar Villy Hansen. Men att hitta en annan bostad med de pengarna är svårt.

- Det måste finnas nya eller motsvarande hus att köpa och det gör det inte, så det måste byggas. Då hade man tanken om att flytta hus och det fungerade inte heller. Så att komma till ett motsvarande hus har inte låtit sig göras.

Efter påtryckningar från bland annat Villaägarnas riksförbund har LKAB erbjudit högre summor på drygt två miljoner kronor till de villaägare som inte skrev på från början.

Det är inte olagligt att inte berätta hela sanningen, men knappast affärsetiskt enligt Villaägarnas riksförbund. Och nu hoppas Villy Hansen att staten som ägare ska säga åt LKAB att göra om affärerna.

- Det går att justera en sådan här sak om man bara vill, säger han.

Norrbottensnytt har kontaktat LKAB som inte vill kommentera affärerna.

Sara Sällström, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".