Luleå tekniska universitet.

Kunskapsluckor hos blivande lärare

Lärarstudenter vid Luleå Tekniska Universitet erbjuds inte någon sammanhängande undervisning om Sveriges nationella minoriteter, så som tornedalingar och samer. Detta trots att alla elever både i grundskola och gymnasium enligt läroplanen ska få lära sig om våra inhemska minoriteters historia, kultur, språk och religion.

Karin Löfgren är 27 år och läser till lärare på LTU. Hon har ungefär ett år kvar innan hon ska ut och jobba i grundskolans årskurs 1-6. Hon säger att hon under utbildningen fått veta ganska lite om de nationella minoriteterna.

- Man lär ju ut det som man själv känner att man är förtrogen med. Känner jag själv att jag inte är förtrogen inom ämnet så kanske den biten får en mindre del i det jag undervisar om, säger Karin Löfgren.

Sveriges Radio har gjort en kartläggning som visar att nästan ingen högskola i landet erbjuder sammanhängande undervisning om Sveriges nationella minoriteter, judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar.

I år kommer LTU att göra en läroplan för den nya lärarutbildningen och där kommer undervisning om de nationella minoriteter att vara något som alla lärarstudenter får ta del av.

Johan Ingri är ordförande i den särskilda nämnden för LTU:s lärarutbildning och det är där besluten tas om hur den nya lärarutbildningen på LTU ska se ut.

- I den utbildningsvetenskapliga kärnan som alla ska läsa där kommer det här att finna med, säger Johan Ingri. 

Men redan nu ska ju elever i grundskolan och gymnasieskolan lära sig om de nationella minoriteterna. Hur tror du det funkar när de bitarna inte finns med på nästan någon lärarutbildning alls i Sverige?

- Det där är ju en klar brist och någonting vi måste se över. Det är något som måste diskuteras i nämnderna, säger Johan Ingri.

Jon Hedström, SR Norrbotten
jon.hedstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".