Utländska flygförband vill skjuta i Vidsel

I samband med sommarens Natoledda flygövning Loyal Arrow vill Försvarets materielverk få regeringen tillstånd för utländska flygförband att genomföra skjutövningar på Vidsel basen.

Skjutövningarna är planerade att äga rum mellan den 1-18 juni.

Förutom Sverige har redan Storbritannien och den europeiska delen av USA:s flygvapen anmält intresse för att genomföra skjutövningar, med såväl skarpa vapen som övningsvapen.

Hittills har tio nationer anmält att de avser deltaga i övningen Loyal arrow. Förbanden kommer att grupperas och baseras på F 21 i Luleå, FMV:s provplats i Vidsel och i anslutning till flygbasen i Jokkmokk.

På Vidselbasen där sjutövningarna är planerade att genomföras är man vana att ta emot utländska förband. Hur ofta man har besök det varierar enligt platschefen Laci Bonivart. Bland de nationer som varit i Vidsel finns främst europeiska länder och då Jas-nationerna Ungern och Tjeckien.

– Det viktiga är att allt vi gör är sanktionerat av regeringen och de miljötillstånd som länsstyrelsen utfärdat, säger Laci Bonivart.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".