LKAB Malmberget. Foto: Maritha Mossberg

Gruvarbetarna förstår LKAB:s beslut

I går onsdag inleddes förhandlingarna mellan de fackliga organisationerna och gruvbolaget LKAB inför de kommande neddragningarna. Totalt 400 personer beräknas bli övertaliga när bolaget ska minska produktionen.

För att kunna möta den minskade efterfrågan kommer LKAB i augusti att stänga pelletsverket i Svappavaara och ett pelletsverk i Malmberget. Verken kommer att hålla stängt fram till sommaren 2010. I gruvorna stoppas produktionen under åtta veckor i sommar.

Gruvarbetarna i Malmberget är oroliga, men säger sig ha förståelse för bolagets neddragningar.

– Ja det har varit känt ett tag, så det är väl inte så mycket att prata om. Det är bara att avvakta och se vad som händer senare i höst, säger Kjell Edlund som inte är direkt orolig för sitt jobb.

– Jag är entreprenör. Det enda som det påverkar är att vi alla måste ta semester samtidigt, säger Therese Johansson.

Hur är stämningen idag?

– Det är väl lite lågmält efter de här beskeden vi har fått. Jag tror ju att vi rider ut det här, det är bara en tidsfråga, säger Björn Nilsson.

Finns det en förståelse för att bolaget gör produktionsminskningar och personalneddragningar?

– Ja. Det är länge sedan vi har haft en sådan här djup ekonomisk kris så jag tror att de som jobbar har förståelse och vi har fått ta del av information från företaget. Jag tror vi måste vänta ut den här stormen, det är det som det handlar om, säger Björn Nilsson.

– I morse var det lite prat men… Lite orolig är man. Det är ju inga ljusa tider precis, säger Håkan Åhult.

– Jag tycker synd om dem som måste sitta och bestämma nu över alla dessa människor, framtiden och hur det blir, säger Stina Forsberg.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".