Vattnet i Trolltjärn förorenat

Misstankarna har förstärkts om att vattnet i Trolltjärn utanför Luleå är förorenat, men orsaken är fortfarande okänd. Det säger smittskyddsläkare Kia Karlman efter att 100 hushåll i området nu telefonintervjuats.
Bilden är entydig, enligt Kia Karlman. Den mystiska magsjukan tycks bara ha drabbat dem som badat i Trolltjärn och det är betydligt fler än man förut känt till. - Hittills så har vi hittat 61 barn som badat i Trolltjärn. Hälften av dem blev magsjuka efter badet, men bara någon enstaka av de 35 vuxna som badat har drabbats, säger Kia Karlman. Förutom de 30 fall, som tidigare rapporterats, kan det alltså röra sig om ytterligare 60-70 barn som blivit sjuka, tror Kia Karlman. Smittskyddsenheten utför telefonintervjuer av vart tionde hushåll på Bergnäset, vilket betyder att mellan 500 och 600 människor kartläggs. Ungefär hälften av intervjuerna är nu klara. Vad som orsakat den mystiska magsjukan är dock fortfarande en gåta. Först på fredag blir nya analyser av vattnet klara. Tarmbakterier har redan uteslutits. I stället misstänks en parasit.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".