1 av 2
2 av 2
Tommy Nyström (S).

EU-miljoner landar i Gällivare

I dag fick Gällivare kommun 42,6 miljoner kronor från EU:s strukturfond för att fortsätta bygga ut flygplatsen. Utbyggnaden innebär 15-20 arbetstillfällen under knappt två år.

– Det som är positivt med att banan förlängs är att det blir en säkrare flygplats där man kan ta in större flygmaskiner med större last och full tank, säger Tommy Nyström (S) kommunalråd i Gällivare.

Steg två i utbygganden av flygplatsen i Gällivare kan påbörjas 2010 efter att det gjorts en miljökonsekvensutredning. Då skapas 15-20 arbetstillfällen under byggtiden som beräknas bli knappt två år.

Landningsbanan ska byggas ut från dagens 1 700 meter till 2 400 meter. Kostnaden för förlängningen av banan är totalt 85 miljoner. EU:s strukturfond ger 42,6 miljoner, länsstyrelsen nio miljoner och Gällivare kommun betalar 33 miljoner, delar av de kommunala pengarna finns redan i budgeten.

Tommy Nyström ser positivt på de arbetstillfällen som skapas.

– I den här kristiden skapar vi nu 15-20 årsarbetstillfällen för entreprenörer och byggare som ska bygga den här anläggningen. Och det känns nästan som ett väldigt välbehövligt inslag i dag i dessa kristider, säger Gällivares kommunalråd.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".