Nytt försök att rädda Talvatisgården

I början av sommaren misslyckades socialnämnden i Jokkmokk med att få ett extraanslag, för att slippa kasta ut flera av de boende inom äldreomsorgen på gatan. Nu ska socialnämndens ordförande Kurt-Lennart Mickelsson(c) göra ett nytt försök att övertyga medpolitikerna i den regnbågsallians som styr kommunen.
- Om vi inte får mer pengar tvingas vi stänga både Talvatis och Porjus, säger Mickelsson. Då minskar antalet platser inom äldreboende från 98 till 74, i dag har vi bara fyra lediga platser i hela kommunen för akutfall. Äldreboendet i Jokkmokk är alltså fyllt till bristningsgränsen och kommunen har stor andel äldre invånare, så behovet kommer snarare att öka än att minska. Väljarna trycker på Kurt-Lennart Mickelsson säger att hotet om att stänga Talvatisgården är det vanligaste samtalsämnet när han möter sina väljare och det är för väljarna politikerna ska jobba. Efter ett samtal med kommunledningen hoppas Mickelsson att den egna regnbågsalliansen, som styr kommunen, ska ta ett nytt inriktningsbeslut i kommunfullmäktige i september. - Det är bara med siffror och med en redovisning av behoven, som jag kan övertyga de andra politikerna i kommunfullmäktige att skjuta till mer pengar, avslutar Mickelsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".