Engelsman erkände narkotikabrott

En av de tre åtalade erkände grovt narkotikabrott vid dagens rättegång inför Luleå tingsrätt, medan de två andra förnekade brott.
Större delen av förmiddagen upptogs av förhör med den engelsman, som erkände att han transporterat amfetemin från Göteborg till Piteå, men han kallade sig bara för kurir. Engelsmannen kom till Göteborg för 30 år sedan och talar bra svenska. Under förhöret, som leds av åklagare Leif Magnusson, talade han bredvilligt om vad som hänt. Han umgicks med en pitebo och en göteborgare sedan flera år tillbaka. När han blev arbetslös och sjukskriven för några år sedan, blev hans inkomster dåliga och han erbjöds då att transportera amfetamin upp till Piteå. Han åkte tåg och buss dit, och när han kom fram, promenerade han till det gröna vattentornet, där han grävde ner burkar med amfetamin. Alldeles intill gjorde han ett märke i ett träd, för att visa kompisarna var knarket fanns. Sedan kunde de sälja det vidare. Totalt rörde det sig om tre kilo amfetamin och själv hade han prövat en del, men bara en mindre del och han kallade sig själv för enbart kurir och inte missbrukare. För transporterna, som sammanlagt blev fyra stycken, fick han betalt av de övriga. Affärerna upptäcktes dock av polisen, som med dragna pistoler grep engelsmannen och pitebon för två månader sedan i Göteborg. Då hade de också narkotika på sig, plus en del i en lägenhet. När dom olika försvarsadvokaterna frågade ut engelsmannen under förmiddagen framgick det att en hel del detaljer av vad han tidigare sagt i polisförhören var lögn, men mannen förklarade det med att var nervös, när han förhördes av poliserna. I inledningen av rättegången förnekade Göteborgaren och Pitebon grovt narkotikavrott.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".