1 av 3
Robin Olofsson trivs med jobbet som kustbevakningsassistent. Vårvintern är favoritårstiden i skärgården. Foto: Jon Hedström.
2 av 3
Skotern är viktig för Kustbevakningens arbete i vinterskärgården. Foto: Jon Hedström.
3 av 3
Kustbevakningens minibuss strategiskt placerad vid infarten till Hindersön. Foto: Jon Hedström.

Nykterhetskoll i vinterskärgården

Kustbevakningen kontrollerar nykterheten i skärgården på sommaren, det är det många som vet. Men en nyhet för i år är att de även står på isarna och kontrollerar nykterheten hos förare längs isvägarna.

Det är en solig vårvinterdag och Kustbevakningen har parkerat sin minibuss och sina skotrar på isvägen vid infarten till Hindersön. Då och då vinkas en bil in för en kontroll av förarens nykterhet.

Det är nytt för i år att Kustbevakning fått befogenheter att ta utandningsprover. Tidigare har det fungerat som för båttrafiken under sommaren, det var en personlig bedömning som gällde, säger kustbevakningsassistent Robin Olofsson.

- Tullen har fått samma befogenheter och gör också nykterhetstester. Vi har likadana instrument som polisen har. Det visar om det är mer eller mindre än 0,2 promille. Är det över gränsen så kontaktar vi polisen som får göra ytterligare tester, säger Robin Olofsson.

Robin Olofsson har jobbat sex år inom Kustbevakningen och trivs med sitt jobb som innebär många olika arbetsuppgifter. Bland annat så mäts tjockleken på isarna, naturvårdsområden övervakas och även vintertid så arbetar man med sjöräddningar.

- Vi har ju olyckligtvis haft lite olyckor här i vinter. Tillexempel folk som har kört ner i vakar. Vi försöker finnas till hands då, säger Robin Olofsson.

Hittills i vinter har Kustbevakning tagit omkring 200 utandningsprov och av dem är det 3 förare som varit över gränsen för rattfylleri.

Platserna för kontrollerna varierar, ofta är de vid skoterlederna och isvägarna. Kustbevakningen i Luleås område sträcker sig dock ända från Haparanda ner till Bjurö klubb i Skellefteåtrakten.

De flesta som stoppas är positiva till Kustbevakningens nya befogenheter. En av dem som stoppas när Norrbottensnytt är med är Leo Sallkvist som har varit ute på isarna för att åka skidor och nu är på väg hem. Han tycker det är bra att kustbevakningen tar utandningsprov, men han blev lite förvånad.

- Förvånad blev jag, men jag tycker det är riktigt att de är här. De ser kanske skoterförare eller bilförare som är spritpåverkade då. Jag tycker det är bra, säger Leo Sallkvist.

Jon Hedström, SR Norrbotten.
jon.hedstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".