Forskning ger jobb i Arjeplog. Foto: Markus Abrahamsson.

Silvermuséet får världsledande forskning

I dag invigs det nya Institutet för subarktisk landskapsforskning i Arjeplog intill Silvermusèet. En helt ny byggnad står klar och där ska forskare arbeta med tvärvetenskaplig grundforskning om nordliga kulturlandskap över hela området kring polcirkeln. I går torsdag fick det nya institutet fem miljoner kronor från EU.

Ingela Bergman, chef för Silvermusèet och det nya institutet, blir mycket glad då Norrbottensnytt ringer och berättar nyheten att Institutet för subarktisk landskapsforskning fått pengar från strukturfonerna i EU.

- Det känns fantastiskt bra! Jag är överlycklig, säger hon.

Hur har människorna sedan uråldriga tider påverkat naturmiljön? Det är frågan som uppemot tio forskare ska arbeta med i Arjeplog och ute i subarktisk miljö. Det handlar om både utländska och svenska kvalificerade forskare.

Vid invigningen deltar professor Dan Brändström, vice ordförande i Vitterhetsakademien. Representanter från landstinget och länsstyrelsen deltar också tillsammans med Arjeplogsbor.

- Dörrarna till forskningsinstitutet ska vara öppna för besökare så att de kan se vad vi sysslar men, säger Ingela Bergman.

Pengar till institutet har alltså kommit från EU:s strukturfonder, från länsstyrelsen, landstinget i Norrbotten, Sparbanken Nord och Arjeplogs Allmänning, bland andra.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".