Håkan Karlsson, länspolismästare i Norrbotten. Foto: SR Norrbotten.

Viktigt med fortbildning för poliser

En poliskår med många nya, oerfarna medarbetare i kombination med ett samhälle där våldsbrott blivit allt vanligare de senaste åren. Det gör det extra viktigt att se till att poliserna är förberedda på att själva råka ut för hot och våld, enligt länspolismästare Håkan Karlsson.

Håkan Karlsson menar att det är oundvikligt att samhällsutvecklingen märks i polisens arbetsmiljö.

- Tyvärr tror jag att den samhällstuveckling vi har sett med ökat våld kommer att ligga kvar på en hög nivå. Det innebär att vi måste vara förberedda inom polisen på att möta händelser där vi både ska lösa en uppgift där våld ingår och att vi kan mötas av våld, säger han.

Vi har tidigare berättat att många poliser upplever att hot och våld mot dem i tjänsten har ökat. Samtidigt visar en undersökning från Polisförbundet på en måttlig ökning i Norrbotten de senaste tolv månaderna.

Men ett exempel på att samhällsklimatet hårdnat är att det totala antalet anmälda fall av grov misshandel utomhus ökat i länet. Från drygt 500 år 2000 till drygt 900 förra året.

För att lära sig hantera olika situationer ute på fältet ingår en särskild kurs i den svenska polisutbildningen idag. Alla som blivit färdiga innan 2009 får gå kursen efter att dom kommit ut i arbete.

Norrbottenspolisens huvudskyddsombud Roger Bernestedt har också önskat säkrare fordon för långa transporter av gripna personer. Men där menar Håkan Karlsson att polisen får vänta lite.

- Det är en teknisk fråga som vi har lyft upp till Rikspolisstyrelsen och idag finns inte några sådana fordon särskilt framtagna, säger han.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".