LKAB betalar för stadsomvandlingen

LKAB lovar att betala Kiruna kommuns utlägg för stadsflytten, som hittills uppgår till 13 miljoner kronor. Kirunas Socialdemokratiska kommunalråd Kenneth Stålnacke fick löftet i går kväll av gruvbolagets ledning.

- Det känns jättebra att vi igår kväll kunde nå den här överenskommelsen mellan Ola Johnsson, Anders Furbeck och mig själv när vi satt och hade överläggningar. LKAB kommer att stå för de kostnader Kiruna kommun har för stadsomvanlingen och det känns jättebra, säger Kenneth Stålnacke (S).

Det är alltså löften in i framtiden?

- Ja, vi har fått löften att vi ska stämma av de här kostnaderna årligen och vi har ju redan klart att LKAB betalar en och en halv miljon årligen för gruvstadsparken, planläggningen kring den plus att de också gett okej till stadshusutredningen - hur vi ska lösa stadshusfrågan, som ju är en ganska akut fråga. Där har vi också fått löfte om en och en halv miljon årligen, säger Kenneth Stålnacke.

Vilken betydelse har det, symboliskt?

- Det är en jätteviktig betydelse för jag har ju fått utstå en del kritik, inte minst från oppositionspolitiker som menar att jag har tagit på mig att skattebetalarna i Kiruna ska stå för stadsomvandlingskostnaderna, så för mig är det oerhört viktigt att vi nu har fått den här lösningen, avslutar Kenneth Stålnacke (S).

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".