Sensationellt EM-brons till Norrbotten

17-åriga Hanna Johansson från Gällivare tog idag brons i 63-kilosklassen i brottnings-EM. De var Norrbottens andra medalj i EM.
 

Det var Hanna Johanssons unga brottarlivs lyckligaste ögonblick och där stod hon i hallen i Vilnius i Litauen och kunde inte ringa hem. Telefonen hade lagt av. Hon fick låne en telefon.

– Pappa, pappa, jag vann, skrek Hanna Johansson, Gällivare, 17 år och nybliven bronsmedaljör i EM.

Och tårarna de sprutade som en fontän. Hon var ju så glad, så glad.

– Tack, sade hon artigt och lämnade tillbaka telefonen. Men inte förrän hon torkat den ren från tårarna med sin lilla handduk. Väluppfostrad, mitt i glädjefnattet.

Hanna Johansson var inget givet förstaval när det gällde medaljer i EM. Det var hennes första seniormästerskap. Det var så mycket som var nytt.

- Jag var sjukt nervös i första matchen, berättade hon.

Fast det syntes inte. Grekiskan Agoro Papavasiliou hade inte en chans. I kvartsfinalen släppte svenskan 0-1 i båda ronderna till Olesaja Zamula, Azerbajdzjan, bara för att sedan vända varje rond till 3-1-fördel. Hon gjorde det inte med finess och elegans, det handlade om vanligt hederligt gällivariskt jäklaranamma.

Den sidan av Hanna Johansson tittade fram i bronsmatchen också. Spanjorskan Teresa Mendez, som själv tog brons i EM för några år sedan, stökade och bökade. Då såg det nästan ut som om Hanna Johansson resonerade ”Nä, nu får det vara slut på det här tjafset” och så vände hon upp och ner på spanjorskan. Fall, mindre än en minut in på andra ronden.

– Det härligaste sättet att vinna på, säger Johansson och ser lycklig ut.

Efter matchen var dessutom synen som den skulle igen. I matchen tappade Hanna ena linsen.

– Då slängde jag den andra.

Det var inte så farligt, tyckte hon. Motståndaren syntes ju.

– Det var värre med resultattavlan, då fick jag kisa.

Hanna Johansson var inte ensam svensk med medaljvittring den här fredagskvällen i Vilnius. Emma Weberg, 20, från Falköping fightades om en bronspeng med OS-trean Agnieszka Wieszcek, Polen, trea i OS i Peking.

Weberg förlorade och var riktigt sur på sig själv efteråt. Hon hade sin chans i andra ronden när hon fick koppla i clinch, men missade och så var den matchen slut.

– Hur kunde jag missa? undrade hon, precis som om det fanns ett svar som skulle förklara allt och göra förlustilskan mindre.

– Det var mitt eget fel.

Polskan utnyttjade situationen med all sin rutin och fick Emma Weberg stressad. Det var en förklaring, men ingen tröst.

Weberg gjorde precis som Hanna Johansson sitt första seniormästerskap och hon nådde nästan ända fram till pallen.

– Nu ska jag sura lite, sedan blir det träning, sade hon.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".