Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Café Humlan i Öjebyn totalt nerbrunnet.

Missförstånd försenar brandutredning

Polisen har fortfarande inte kunna göra en brandteknisk undersökning av kafébranden i Öjebyn utanför Piteå i förra månaden. Och detta trots att det snart gått tre veckor efter att den gamla byggnaden brann ner till grunden.

Utredaren inväntar helt enkelt vårsolens hjälp. På grund av ett missförstånd så har den del av huset där branden tros ha uppstått skottats igen med snö.

Efter branden klagade grannar på rök och på att glödrester flög runt i luften och skadade bland annat lacken på bilar som stod i närheten. Därför fattade man helt sonika beslutet att ruinerna av den kombinerade kafé och bostadsbyggnaden skulle fyllas med snö - dock inte den ända av huset där branden tros ha uppstått, enligt vittnesuppgifter och även enligt de fotografier som finns från tidiga åskådare på plats. Men det blev något missförstånd i kontakten mellan SOS Alarm och den entreprenör som skulle sköta skottningen, och därför väntar polisen nu alltså att snön ska smälta bort av sig självt, vilket förhoppningsvis kanske kan ske inom ett par dar, enligt kriminalchefen Lars-Göran Johansson i Piteå. 

Sannolikt kommer inte det här misstaget påverka själva utredningsresultatet, säger han, d.v.s. minska chansen till att verkligen hittar brandorsaken.

Polisen har i nuläget ingen färdig misstanke om att branden skulle vara anlagd, säger Lars-Göran Johansson till Norrbottensnytt. Han menar att före den brandtekniska utredningen är gjord, går det heller inte att veta säkert om det fanns några elledningar eller annat som på egen hand har kunnat utlösa branden i den här delen av huset. 

Det var familjefadern i huset som upptäckte branden efter att han väckts av brandvarnaren på ovanvåningen där resten av familjen låg och sov i den kombinerade bostads- och kafébyggnaden. Det gamla trähuset från 1800-talet brann ner till grunden.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".