Näringsminister Maud Olofsson i Malmberget. Foto: Maritha Mossberg

Löften från minister på Malmfältsbesök

Det nybildade tillväxtverket har fått i uppdrag av näringsminister Maud Olofsson att se över kommande behov av utbildad arbetskraft till Pajala, Kiruna och Gällivare.

Beskedet kom efter Malmfältsgruppens sammanträde i Malmberget i fredags.

– Och när jag i dag har gett ett uppdrag till vår myndighet som ansvarar för analys och utvärderingar, där vi ska se på hur vi klarar kompetensförsörjningen. Vi har ju pratat med de här bolagen, vi har pratat med kommunerna och de säger så här: Vi kommer att behöva nytt folk framöver som har utbildning som efterfrågas. Det mest extrema är kanske Pajala i det här fallet som kommer att behöva väldigt många, säger näringsminister Maud Olofsson.

Det handlar om att se över kompetensförsörjningen främst inom gruvindustrin där behovet kommer att bli stort när många anställda går i pension om fyra till fem år.

Tommy Nyström (S) kommunalråd i Gällivare var mycket nöjd med beskedet.

– Nu kom hon i dag med ett löfte som jag tyckte var väldigt bra. Det var det här med kompetensförsörjning. Hon frågade oss hur mycket vi… och vi läste upp vad vi kommer att behöva inom fyra till fem år när 40-talisterna går i pension, i gruvbolagen, landstinget och allt annat, säger Tommy Nyström.

En stående punkt på dagordningen för Malmfältsgruppen är om regeringen ska skjuta till några pengar till stadsflytten av Malmberget och Kiruna. Men där gavs inga sådana löften av näringsminister Maud Olofsson.

– Där får LKAB ha sina förhandlingar med Banverket, Vägverket och kommuner precis som alla andra bolag, Boliden likadant, säger hon.

Ni går alltså inte in specifikt i det ärendet?

– Finns det en lagstiftning som minerallag och andra lagstiftningar då ska LKAB och Boliden följa det precis som alla andra. Och då ska man göra inlösen av hus, man ska byta ut infrastruktur och mycket annat. Så länge den processen fungerar då ska inte någon annan träda in, svarar Maud Olofsson.

Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".