Kaarin Kivimäki, processledare under City Move i Malmberget. Foto: Maritha Mossberg

Forskare presenterade stadsflyttsidéer

Under två veckor har 38 forskare och studenter från sjutton olika länder arbetat med förslag och visioner för hur stadsflytten av Malmberget skulle kunna ske. City Move heter projektet som SVID, Svensk Industri Design, står bakom.

I fredags avslutades denna etapp av arbetet, som ska ses som ett avstamp för stadsflytten.

- Det här är början, det här är starskottet. Nu ligger en massa idéer på bordet, nu måste någon fånga upp någonting av det här och börja göra någonting och ta steg framåt, säger Kaarin Kivimäki processledare i City Move projektet.

Alla arbetsgrupperna ser att informationen mellan kommunen, medborgarna och gruvbolaget LKAB måste förbättras.

- Man behöver involvera människor mera, man behöver engagera människor i att börja tänka framåt och börja se nya möjligheter för Gällivare och Malmberget, säger hon.

Forskarnas uppdrag var att hitta lösningar för att befolkningen ska må bra före, under och efter flytten samt skapa ett attraktivt samhälle.

Ett av förslagen var att flytta hela samhället till fjällbyn Killinge halvvägs till Kiruna.

- Och det är spännande när folk utifrån från andra länder kommer och tittar på vår natur och tar bilen och åker ut och tittar på platser. Så upptäcker de Killinge och då säger de att, här skulle man bygga en helt ny stad, berättar Kaarin Kivimäki.

För Anna Hrdlickas grupp har det varit viktigt att prata om vad som är upplevelsen av ett hem. En av de stora tillgångarna naturen tillsammans med kultur och kunskap är viktiga bitar. De tror inte att ett samhälle läggs ner hur som helst utan tror att befolkningen ska kunna bo kvar runt Malmberget men vara beredd på att flytta.

- Om man flyttar inom Gällivare kommun så ska man få tillgång till arkitekter och designers som designar just ditt hem, och då blir det mycket roligare att flytta. Istället för att vara tvungen att flytta från någonting så ska man ha någonting att längta till, som man ska flytta till och vara jättenöjd med det, understryker Anna Hrdlicka.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".