Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Rickard Molin letar inpelningsplatser för film. Foto: Inger Marklund, SR Norrbotten.

Unik inspelningsmiljö i Norrbotten

Norrbotten står sig bra som inspelningsplats för filmer i internationell konkurrens. Det konstaterade en konferens för filmfolk och myndigheter som är inblandade i filminspelningar, som har hållits i Luleå.

Det finns en klar marknad för att spela in reklamfilm i Norrbotten. Särskilt bilreklam och mode, säger Rickard Molin, Stockholm, som har som jobb att leta inspelningsplatser för svenska och utländska filmbolag.

Rickard Molin är scenograf, rekvisitör ochså kallad locationscout. Han arbetar för att få filmbolag av olika slag till svenska filminspelningsplatser. Och han har många infallsvinklar på vad som kan attrahera filmbolag till Norrbotten:

- Vintern och det fantastiska ljuset exempelvis. Tänk dej att en solnedgång kan ta flera timmar här i norr emedan den går på sju minuter i Florens eller Provence.

Och filmfotografen vill ha de här bilderna med solen stående lågt - det är ju en dröm för filmaren då att spela in här där det både är vackert och kan få ta tid.

Andra miljöer kan vara gruvsamhällen, eller ödsliga platser som inte finns på andra håll.

Intresset för att fotografera i miljöer som Norrbotten har, ökar mycket i bilindustrins reklamfilmer, säger Rickard Molin.

- Det finns en potential också att spela in reklamfilmer inom modeindustrin i Norrbotten, menar han.

- Ja ska man ta vintermode får man ju åka långt till andra länder. De görs ofta på våren för att visas upp på nästa vinter. Men ni har ju vinter en bit in i maj här och det kan vara fint också med det fina ljuset här då.

Reklamfilmfotografer och deras team är ofta mycket specialiserade, professionella och sammansvetsade, säger han. Därför måste eventuella filmare som vill satsa på reklamfilm i Norrbotten se till att få den kompetensen. Och det är det vi försöker göra, avslutar Rickard Molin.

Inger Marklund, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".