1 av 2
Besvikelsen var stor och kritiken mot ledningen skarp bland de anställda: Tommy Öhlund, Stefan Nilsson och Gunnar Kurkinen. Foto: Reine Sundkvist/SR Norrbotten.
2 av 2
Tomas Karlsson, vice ordf i Metallfackets verkstadsklubb på SSAB i Luleå. Foto: Henrik Lindvall/SR Norrbotten.

Plannja flyttar - 100 jobb försvinner

Uppdaterad 15:12
Byggplåttillverkaren Plannja flyttar sin produktion från Luleå. Det beskedet fick de anställda via facken vid ett stormöte i dag. All produktion ska istället ske i småländska Järnforsen i Hultsfreds kommun och Landsbro i Vetlanda kommun.

Huvudkontoret kommer ligga kvar i Luleå. Där ska Plannja, som är ett dotterbolag till SSAB, också satsa på ett teknikcentrum. 

Trots det handlar det om cirka 100 jobb som försvinner.

– Det är en tung dag. Tyvärr har inte ledningen lyssnat på våra argument, och att vi hade stöd från löntagarkonsulten. Det bästa för verksamheten hade varit att ha kvar produktionen i Luleå, säger Tomas Karlsson, vice ordförande i Metallfackets verkstadsklubb på SSAB.

Bland de anställda var besvikelsen än större, ock kritiken mot ledningen skarp.

– Det är inga positiva tankar nu. Man funderar mycket kring ledningen. Det är skrämmande, säger Christer Öhrvall.

– De skiter i vad vi tycker. De kör sitt race.

Deras jobb är nu hotade inför påskledigheten. Nedläggningsplanerna presenterades strax innan jul.

– Så nu väntar man ju bara på vad som kommer till midsommar. Om det är ett brunt kuvert att man är avskedad och inte behöver komma något mer. Det känns som en strategi att man lägger det vid storhelger så det inte blir så mycket diskussioner på jobbet, säger Stefan Nilsson.

– Vi var inne på att hala flaggorna på halv stång. Det här är Plannjas undergång.

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".