Provfiske ska ge svaret på rödingens gåta

Under den senaste tiden har tillgången på röding i sjön Råstojaure, i Kirunafjällen, minskat kraftigt. I dag startar fiskeriverket en veckas provfiske i sjön för att få svar på varför rödingen minskat.
Redan nu har man en teori som tror att det är de varma somrarna som gjort att rödingen, som är en kallvattenfisk, minskat. Samtidigt har harren som är en fisk som trivs i vamare vatten ökat, när temperaturen är högre i vattnet. - Det kanske är ett första tecken på de förändringar vi kommer att se i svenska fjällvatten om temperaturen successivt kommer att stiga i våra sjöar, säger Johan Hammar vid Fiskeriverket. Råstojaure har länge ansetts som ett fiskeparadis men att återställa sjön till ett rödingparadis ser inte Johan Hammar någon anledning till. - De skulle vara lika absurt att korrigera det som att försöka stoppa ett år när lämlarna vandrar. Råstojaure är fortfarande ett fiskeparadis känt för sina stora harrar, säger Johan Hammar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".