Otto Ryding vid Boverket. Foto: Maritha Mossberg/SR.

Boverket följer utvecklingen i Malmfälten

Boverket besöker i dagarna Malmberget för att följa  utvecklingen i Malmfälten. Tidigare har Boverket efterlyst en helhetssyn på de miljöproblem som gruvdriften orsakar de boende och i en delrapport som presenteras inom kort kvarstår denna begäran.

Otto Ryding är antikvarie vid Boverket och besöker Malmberget under ett par dagar.

- Det finns ju mycket stora miljöproblem här som måste hanteras på ett eller annat sätt, säger han.

Tycker Boverket att de har fått en helhetssyn?

- Det finns mer att göra, det kan man nog säga, svarar Otto Ryding.

Boverkets arbete ska vara att stötta och följa utvecklingen i Malmfälten enligt regeringsuppdraget. Parterna, som i första hand är kommunledningen i Kiruna och Gällivare, länsstyrelsen och LKAB, ska föra en dialog med hjälp av Boverket.

- Vi kanske kan peka på en del problem och en del möjligheter, men det handlar hela tiden om vad som de olika involverade parterna kan se som öppningar i det vi säger, säger Otto Ryding.

Plan- och bygglagen samt miljöbalken ser Otto Ryding som tillräckligt starka för att problemen ska kunna lösas i Malmberget.

- En sak vi har kikat lite grand på det är ju miljöbalken och vilka krav man kan ställa utifrån den och vilka möjligheter den ger. Ja, det vi kikar mycket på nu det är vilka resurser de olika involverade parterna har och hur de parerar i förhållande till det uppdrag man har, säger han.

Som tjänsteman har inte Otto Ryding några befogenheter att tala om vad de olika parterna ska vidta för åtgärder. Men eftersom plan- och bygglagen kanske inte är anpassad till stadsflyttningar i små kommuner så tycker han att regeringen borde ingripa på något sätt.

- Fungerar plan- och bygglagen i det sammanhanget borde staten kanske gå in och stötta kommunerna på ett annat sätt än vad systemet är tänkt för idag, i sådana sammanhang, säger Otto Ryding.

Maritha Mossberg SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".