Förrymda laxar oroar

I området längs Tanaälven i de allra nordligaste delarna av Norge sprider sig oron för att den uppfödda laxen ska förstöra vildlaxen. En av anledningarna är att 100 000 uppfödda laxar sluppit ur sina uppfödningkassar och spritt sig över stora områden.
Förra veckan rymde 25 000 laxar från en uppfödningsanläggning i Båtsfjord och i somras kom 80 000 laxar och 40 000 öringar ut i friheten på en anläggning i Laksefjorden. Trots uppmaningar till alla som har nät och andra fiskeredskap att fiska upp så mycket lax som möjligt vid de drabbade anläggningarna så har de flesta fiskarna lyckats behålla friheten. Om de nått friheten för att anläggningarna är dåliga eller för att någon mixtrat med uppfödningskassarna är inte klarlagt. Det som skapat oron är att det nu för första gången påträffats uppfödd lax i Tanaälven. Forskarna säger att den uppfödda laxen, som betraktas som en konstgjord produkt, parar sig med och leker med vildlaxen. Avkomman blir då svagare och sämre på alla sätt och vildlaxens förutsättnnigar att överleva försämras - på sikt leder det till att hela vildlaxenstammen blir mindre. Nu höjs röster för att uppfödningsanläggningarnas kassar - som många gånger ligger vid fjordväggarna ska göras säkrare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".