Samisk äldreomsorg i Gällivare

För drygt tre år sedan trädde minoritetsspråklagen i kraft, som bland annat innebär att man har rätt att få äldreomsorg på sitt eget språk. Allt talar nu för att Gällivare kommun kommer att erbjuda samisk äldreomsorg till den som begär att få det.
Det är moderaten Lennart Sammelin som väckt frågan om samisk äldreomsorg i Gällivare och han är nöjd med kommunens hittills positiva handläggning av frågan. Det var för 1 1/2 år sedan som Lennart Sammelin lämnade in motionen om samisk äldreomsorg till kommunfullmäktige. Han föreslog att en avdelning inom äldreomsorgen inrättas med bland annat samisktalande personal och en samisk boendemiljö. Socialförvaltningen har tidigare gjort en utredning angående behovet av samisk äldreomsorg och konstaterat att behovet finns och också att den samiska språkkompetensen finns bland personalen. Socialnämnden har ställt sig positiv till att erbjuda service och omvårdnad på samiska. Och nu är det upp till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att ta ställning till motionen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".