1 av 3
Svappavaarabor protesterar utanför Kiruna stadshus.
2 av 3
3 av 3

Magda, 4 år: "De får inte stänga skolan"

Idag intog Svappavaaraborna Kiruna stadshus för att protestera mot planerna på att lägga ned skolan i byn.

På skolan i Svappavaara går 50 elever upp till nionde klass. När politikerna i barn- och utbildningsnämnden kom till onsdagens sammanträde möttes de av demonstranter i alla åldrar.

– Rör ni så dör vi, står det på mitt plakat. För om de lägger ned skolan tar de kål på byn, säger 14-åriga Mattias Andersson.

– De får inte stänga skolan. Därför att jag ska gå i den, säger 4-åriga Magda Lindmark.

Kjell Larsson har två småbarn och har bott i Svappavaara i fem år.

– Om skolan försvinner upphävs inflyttningen. Jag skulle själv aldrig flytta till en by utan skola. Jag flyttade till svappavaara just på grund av att det finns bra infrastruktur i byn, säger han.

– Vi kommer att göra allt. Vår sista utväg är att starta friskola, säger Anna Niia.

Svappavaarabornas idé om friskola kan stjälpa kommunens sparplaner.

– Om man startar en friskola vet vi att då är det ingen besparing för kommunens del. Då är det plus minus noll, säger Roger Suup (S) ordförande för barn och utbildningsnämnden i Kiruna.

I maj väntas politikerna att ta beslutet om skolnedläggningar. Men kommunen har de senste dagarna fått besked om lite extra miljonklirr i kassan, dels statsbidrag och dels pengar från LKAB.

– Totalt ungefär 25 miljoner kronor. Nu måste vi analysera om de här pengarna kan göra läget för de nedläggningshotade skolorna ljusare, säger Roger Suup.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".