Älgstammen hotar träindustrin

Älgarna har skadat tallskogen mycket mer än man tidigare trott och allt fler företrädare inom sågverksnäringen talar nu om den stora älgstammen som ett samhällsproblem, som hotar sysselsättningen i Norrland.
Sågverken börjar nu få in virke som skadats av betande älgar för 30-40 år sedan. Skadorna är mycket större än man trott och mängder av tallvirke duger inte till byggnadsvirke utan måste skickas till massafabriker istället. Bo Holm, chef vid sågverkens branchorganisation SÅGAB, säger till Sveriges Radio Västerbotten att älgskadorna orsakar en brist på kvalitetsvirke som kommer att leda till stora bekymmer för sågverksindustrin. Om inget görs för att minska älgstammen kommer sysselsättningen att minska både på sågverk och träindustrier, säger Bo Holm. Han förväntar sig att både politiker och tjänstemän inom länsstyrelser och Skogsvårdsstyrelse agerar för att minska älgstammen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".