Ingemar Holma lastbilsförare som varslas. Foto: Maritha Mossberg

Fick uppsägningsbesked i telefon

200 lastbilsförare i olika företag varslas i Malmberget när LKAB minskar sin produktion. Ingemar Holma hade arbetat som polis i 25 år när han sa upp sig och började köra lastbil i gruvan för ett par år sedan. Nu riskerar han att bli uppsagd.

- Det är inte roligt att få det beskedet. Jag fick det via telefon i går av grabben min som kör åt samma firma, säger han.

Trots det dystra beskedet så är Ingemar Holma optimistisk beträffande gruvbolagets framtid och sin egen framtid som lastbilsförare i gruvan.

- Det här är ändå mil ifrån hur det såg ut på 70-talet när jag började jobba åt LKAB och det verkligen var tal om nedläggning av hela LKAB. Om man tänker nu, så har de, tack och lov, åtskilliga miljarder i kassakistan. Jag är optimist och tror att världen alltid behöver stål, så nog kommer den här krisen att gå över, frågan är bara när, säger han.

För många kan varslen betyda arbetslöshet. Men Ingemar Holma kan idag mycket väl tänka sig att återgå till polisyrket i Gällivare.

- Faller allting rätt så skulle det inte vara helt omöjligt. Nu trivs jag riktigt bra med det här, det är fritt och man märker resultat av jobbet direkt. Det här slår ju mot hela Malmfälten, varje entreprenör i sin tur sysselsätter ju en och annan ute på stan också, säger han.

Ingemar Holmas son kör också lastbil så i hans familj drabbas två personer av varslen.

- Jo, vi är två stycken, det är min äldste son. Han är faktiskt ute i Aitik nu, jag ska fara och avlösa av honom nu direkt, säger Ingemar Holma.

                      Maritha Mossberg SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".