Stor lavinfara i fjällen

Så här till påsk åker många av oss ut till fjäll och till skidbackar, men på grund av det milda vädret är lavinfaran stor. I Arjeplogsfjällen är lavinfaran så stor att polisen överväger att spränga, och på så sätt utlösa laviner där dödsolyckor skett tidigare.

– Det är folk som sitter och solar och fikar under laviner. Om den går blir det för oss att börja gräva efter kroppar, säger Anders Holmlund, polis i Arjeplog.

– Temperaturskillnaden har varit ganska stor och så har det kommit nysnö och då har det blivit skiktningar. Då kan man få en lavin som släpper av trycket mot ett glatt underlag eller så vibrerar hela skiten loss, och då kan vi få flera ton snö som rasar ner på folk.

Området som Anders Holmlund talar om heter Kittjak och ligger öster om Vuoggatjålme. Björn Helamb är bosatt i Vuoggatjålme, där han även driver turistverksamhet, och hans uppfattning är att lavinfaran i Arjeplogsfjällen är större än vanligt.

– Det har gått många fler laviner i år så man får nog anse att det är mer lavinfarligt

För en dryg vecka sedan gick två laviner nordöst om Vuoggatjålme. Den ena omkring 400 meter bred och den andra mellan 50 och 100 meter. Och den gången var det ren tur att ingen kom till skada berättar Björn Helamb.

– Våra gäster hamnade faktiskt i en av lavinerna, men bara i kanten. De fick gräva fram en skoter, men det hände inte mer den gången gudskelov.

Hur uppträder folk i fjällen?

– Många kör där det är lavinfarligt. Det är ju där det är spännande att testa de här maskinerna, så det är en olycklig kombination. Det är ändå förbluffande sällan det händer, men det är väldigt tragiskt för de som drabbas av det, säger Björn Helamb.

Ellika Nilsson, SR Norrbotten
ellika.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".