Bristen på renkött stoppar produktionen

Efterfrågan på renkött är mycket stor. De renköttsproducenter som Norrbottensnytt har varit i kontakt med säger att de skulle kunna fördubbla sin produktion av förädlat renkött, eftersom grossister och restauranger vill köpa betydligt mer. Men det finns inte tillräckligt många renar att köpa in.

Vi kan ta dubbelt så många renar för slakt och förädling av köttet, säger tre viltproducenter som Sveriges Radio Norrbotten har pratat med - Svantes Vilt och bär i Harads, Renomera i Arvidsjaur och den största inköparen av ren i Sverige, Polarica i Haparanda.

– Bristen på renar att köpa, är ett stort problem. Vi har inte möjlighet att gå in på nya marknader, utan har haft fullt sjå med att försörja de kunder vi har haft sen tidigare, säger Polaricas vd Tommy Innala.

Samtidigt konstaterar han att deras största konkurrent på råvarumarknaden faktiskt är rovdjuren.

– De slaktar faktiskt mer än av vi gör och vi är ändå marknadsledande i Sverige, säger Tommy Innala.

Renkött i förädlad form, exempelvis som rökt eller torkat, blir allt mer populärt hos kunderna enligt de tre renköttsproducenterna Norrbottensnytt pratat med.

– Det beror på den allmänna hälsotrenden. Renkött är magert kött, säger de.

På frågan om intresset för renkött kan komma att avta i och med finanskrisen, säger Tommy Innala att han är lite orolig, men att han tror att de kommer att klara sig ganska bra framöver.

– Det kan kanske bli problem med en del dyrare styckningsdetaljer, men vi får försöka gå in med marknadsföring då, säger han.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".